Brick Award 2018

Vad är Brick Award?

Wienerberger Brick Award, ett initiativ som startade år 2004, är ett arkitekturpris som delas ut för  framstående exempel på modern och innovativ tegelarkitektur. Priset delas ut vartannat år. Wienerberger kommer att dela ut detta internationella pris för åttonde gången under 2018, och nu är det öppet för anmälningar.


Projekt kan anmälas av både arkitekter, arkitekturkritiker och journalister online via www.brickaward.com .

Under 2016 deltog rekordmånga, med mer än 600 projekt från 55 länder.

Prissumman är 7 000 euro till vinnaren av Grand Prize (inkl. vinnaren av kategorin) och 5 000 euro till var och en av de fyra vinnarna i respektive kategori.

Med Brick Award sätter Wienerberger fokus på framstående exempel på tegelarkitektur.

Priset delas ut till fem kategorier:

  • Att känna sig hemma
  • Bo tillsammans
  • Arbeta tillsammans
  • Dela offentliga rum
  • Bygga "utanför boxen"

Den sista kategorin inriktar sig på innovativa metoder och sätt att använda tegel på. Som exempel kan vi nämna konstruktionstekniker eller specialtillverkade tegelstenar eller en annorlunda utsmyckning i projektet. 


Tegelprodukter måste ha en avgörande roll i de anmälda projekten, allt från tegelblock, till fasadtegel, taktegel och marktegel. Det är inte ett krav att använda Wienerberger-produkter för att delta. Vi kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt hur projektet kombinerar funktionalitet, hållbarhet och energieffektivitet. För att garantera aktualiteten, är ytterligare ett kriterium att projektet ska vara slutfört under 2014 eller senare.

Registrering

När anmälningstiden är slut, den 20 april 2017, kommer en panel av arkitekturjournalister och recensenter att välja ut 50 projekt bland alla anmälningar som nominerats till Wienerberger Brick Award 2018.

Alla nominerade projekt kommer att publiceras i boken "Brick18". Därefter kommer en internationell jury bestående av arkitekter att välja 5 vinnare – en i varje kategori, samt vinnaren av Grand Prize.
 

Brick Award-vinnare

De vinnande projekten kan finnas i hela världen. Den första Wienerberger Brick Award-vinnaren 2004, var Josef Pleskot från Tjeckien med sin vackra lösning för ett övergångsställe i en slottspark. 
 
Under de följande åren har de stora priserna gått till Ungern, Tyskland, Liechtenstein, Sydafrika och Thailand. Förra årets Wienerberger Brick Award-vinnare var arkitekter från Österrike och Spanien, som belönades med det stora priset.
 
Vi har ännu inte haft någon svenska vinnare av Brick Award. Men vi har haft nominerade till Brick Award, som också finns med i Brick Book.
 
De svenska nominerade har varit:
 
Brick Award, år: 2014
Projektets namn: Årsta Kyrka
Arkitekt(er): Johan Celsing Arkitektkontor Stockholm/ Malmö, Sweden

Brick Award-boken

Vartannat år kommer Brick-boken ut, som presenterar de nominerade och prisbelönta byggnaderna från den senaste Wienerberger Brick Award-tävlingen. Den konstnärligt utformade arkitekturboken produceras tillsammans med det berömda förlaget Callwey.
 
Köp boken här.
 
 
 
 
 
Upphovsrätt – översta fotot
Lanxi Curtilage
Philip F. Yuan/Archi-Union Architects
© Shen Zhonghai