Brick Award 2018

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna från den kommande Brick Award 2018.

Jury Kungörelse

 
  • Fem  arkitekter från fem olika länder utgör juryn för Brick Award 2018.
  • Juryn kommer att välja ut ett vinnande projekt ifrån de 50 nominerade projekten.
  • Vinnarna kommer att offentliggöras i maj 2018.
  • Med Brick Award, uppmärksammar Wienerberger framstående exempel av tegelarkitektur.
 
Wienerberger Brick Award, som delades ut första gången 2004, är ett arkitekturpris som delas ut vartannat år och framstående exempel på modern och innovativ tegelarkitektur presenteras. 2018, kommer Wienerberger att presentera det här internationellt etablerade priset för åttonde gången; inlämningsfasen avslutades den 20:e april och nästan 600 projekt skickades in ifrån 44 länder.

Brick Award ger en prissumma på 7,000 € till en Grand Prize vinnare (inkl. vinnare av kategorin) och 5,000 € till vinnarna i respektive kategori.
 
50 projekt nominerades av en panel med arkitekter, arkitekt journalister och kritiker. Nu är det upp till den oberoende juryn, bestående av fem internationellt kända arkitekter, att välja ut vinnarna i respektive kategori och vinnaren av Grand Prize.

 

Brick Award 18 Juryn består av:

  • Anne Kaestle, Duplex Architekten, Tyskland
  • Jonathan Sergison, Sergison Bates architects, Storbritannien
  • Marc Mimram, Marc Mimram Architecture, Frankrike
  • Stephan Ferenczy, BEHF Corporate Architects, Österrike
  • Vladimir Arsene, Westfourth Architecture, Rumänien
Det enda som räknas är juryns expertis och åsikter, Wienerberger hade absolut inget att säga till om gällande valet av projekt, juryn ger speciell uppmärksamhet till arkitekturkvalitet, projektets innovationsnivå, användandet av tegel och hur funktionalitet, hållbarhet och energieffektivitet har kombinerats.
 
Den officiella Brick Award ceremonin kommer att äga rum i Wien, maj 2018. Brick18 boken med alla de 50 nominerade projekten kommer att publiceras vid samma tidpunkt.

Brick Award-vinnare

De vinnande projekten kan finnas i hela världen. Den första Wienerberger Brick Award-vinnaren 2004, var Josef Pleskot från Tjeckien med sin vackra lösning för ett övergångsställe i en slottspark. 
 
Under de följande åren har de stora priserna gått till Ungern, Tyskland, Liechtenstein, Sydafrika och Thailand. Förra årets Wienerberger Brick Award-vinnare var arkitekter från Österrike och Spanien, som belönades med det stora priset.
 
Vi har ännu inte haft någon svenska vinnare av Brick Award. Men vi har haft nominerade till Brick Award, som också finns med i Brick Book.
 
De svenska nominerade har varit:
 
Brick Award, år: 2014
Projektets namn: Årsta Kyrka
Arkitekt(er): Johan Celsing Arkitektkontor Stockholm/ Malmö, Sweden

Brick Award-boken

Vartannat år kommer Brick-boken ut, som presenterar de nominerade och prisbelönta byggnaderna från den senaste Wienerberger Brick Award-tävlingen. Den konstnärligt utformade arkitekturboken produceras tillsammans med det berömda förlaget Callwey.
 
Köp boken här.
 
 
 
 
 
Upphovsrätt – översta fotot
Lanxi Curtilage
Philip F. Yuan/Archi-Union Architects
© Shen Zhonghai