Brick Award 2020

Vi efterlyser enastående tegelprojekt för deltagande i Brick Award 2020

Wienerberger Brick Award, som hölls första gången 2004, är en arkitektonisk prisutdelning som hålls vartannat år och som delar ut pris till enastående exempel på modern och innovativ tegelarkitektur. 2020 kommer Wienerberger att hålla denna internationellt erkända prisutdelning för nionde gången och efterlyser nu tävlingsbidrag. Inlämning av tävlingsbidrag kan göras av både arkitekter, arkitekturkritiker och journalister her på hemsidan. År 2018 deltog nästan 600 projekt från över 50 länder.
 
Brick Award delar ut prissummor om 7 000 euro till en ”Grand Prize Winner” (inkl. ”Category Winner”) och 5 000 euro för var och en av de fyra andra kategorivinnarna.
 
Priset omfattar fem kategorier:
  • Känn dig som hemma
  • Bo tillsammans
  • Arbeta tillsammans
  • Dela offentliga utrymmen
  • Bygg utanför boxen
Den sistnämnda kategorin omfattar innovativa koncept och sätt att använda tegel på, så som nya byggtekniker eller användning av specialtillverkade tegelstenar och nya utsmyckningar i projektet. Keramikprodukter måste ha en central roll i de projekt som lämnas in, detta inkluderar allt från tegelblock till fasadtegel, tegelpannor eller markbeläggningstegel. Anmäla ditt projekt her
 
Användningen av Wienerberger-produkter är ingen nödvändig förutsättning för att få delta. Tävlingsbidraget bedöms särskilt efter hur projektet kombinerar funktionalitet, hållbarhet och energieffektivitet. Ett ytterligare kriterium är att projektet avslutades 2016 eller senare – detta för att säkerställa bidragets aktualitet.
 
Efter det att inlämningsfasen har avslutats den 9 april 2019, kommer en panel av arkitekturjournalister och kritiker att välja ut – och nominera – 50 projekt av alla inlämnade bidrag till Wienerberger Brick Award 2020, dessa 50 projekt kommer sedan att publiceras i den efterföljande boken ”Brick20” under våren 2020. Därefter kommer en internationell jury bestående av arkitekter att välja ut de fem kategorivinnarna och vinnarna av ”Grand Prize”.
 
Den officiella Brick Award-ceremonin äger rum i Wien under våren 2020. Boken ”Brick 20”, inklusive alla 50 nominerade projekt, kommer att publiceras samtidigt.
 
Vi ser fram emot dina tävlingsbidrag!
 
 

Brick Award-vinnare

De vinnande projekten kan finnas i hela världen. Den första Wienerberger Brick Award-vinnaren 2004, var Josef Pleskot från Tjeckien med sin vackra lösning för ett övergångsställe i en slottspark. 
 
 
 
 
 
 

 
Under de följande åren har de stora priserna gått till Ungern, Tyskland, Liechtenstein, Sydafrika och Thailand. Förra årets Wienerberger Brick Award-vinnare var arkitekter från Österrike och Spanien, som belönades med det stora priset.
 
De svenska vinnarna är:
 
Brick Award 2018
Projektets namn: Värtan Bioenergianläggning
Arkitekt(er): Urban Design (SE) och Gottlieb Paludan Architects (DK)
 
De svenska nominerade har varit:
 
Brick Award 2018
Projektets namn: Hus Juniskär
Arkitekter: Hermansson, Hiller och Lundberg, Stockholm
 
Brick Award 2014
Projektets namn: Årsta Kyrka
Arkitekt(er): Johan Celsing Arkitektkontor Stockholm/ Malmö, Sweden

Brick Award-boken

Vartannat år kommer Brick-boken ut, som presenterar de nominerade och prisbelönta byggnaderna från den senaste Wienerberger Brick Award-tävlingen. Den konstnärligt utformade arkitekturboken produceras tillsammans med det berömda förlaget Callwey.
 
Köp boken här.