På uppdrag av LKF har Jaenecke Arkitekter ritat ett nytt kvarter i Lund, som en del av Lund stads utbyggnadsidé. Resultatet blev kvarteret Koggen, bestående av sju byggnader med egen identitet – som ändå hänger samman tack vare rött fasadtegel från wienerberger.
Säljsupport
T. +46 (0) 77 14 24 350
E. info@wienerberger.se
och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.
Kvarteret Koggen ligger i östra Lund och består av sju byggnader – både höghus, låghus och radhus. Under hösten 2023 stod området klart och redo för inflyttning.
Jaenecke fick i uppdrag av LKF att ta fram ett förslag till kvarteret, som de sedan tog vidare från första penndrag till färdig bygghandling. Att det blev byggnader i fasadtegel blev beslutat tidigt i processen.
- LKF jobbar ofta med tegel. Så det var en rätt så tidig förutsättning som vi hade. Det är ett klassiskt och välbeprövat material. Man vet vad man får och vad man har kvar i framtiden, därför var det ett bra alternativ även för det här projektet, berättar Jenny Nygren, arkitekt på Jaenecke Arkitekter.
Målet var att skapa ett kvarter som byggdes runt en inre gatumiljö och kändes både trivsamt och karaktäristiskt.
- Enligt detaljplan var det tänkt ett antal flerbostadshus i ytterkanterna samt ett inre kvarter med radhus och lägre hus. Det har vi följt, med ett par justeringar. Vi har valt att ta fram en gata med rader av radhus, som skapar en inre gatumiljö. I mitten har vi också en öppen gemensam yta som alla flerbostadshus vänder sig mot. Den inre gatan har vi valt att ge en karaktär, så att det inte bara blev en funktion utan även framhävde en miljö. Vi ville att den skulle kännas trivsam med bland annat trädplantering, förklarar Jenny Nygren och fortsätter:
- Alla sju hus har sin egen identitet, även om radhusen är ganska lika. Alla husformer är olika och det händer mycket formmässigt. För att hålla ihop kvarteret och skapa någon slags enhetlighet har vi därför valt att genomgående jobba med samma röda kulör på teglet.
Till kvarteret Koggen har vi levererat vårt fasadtegel EW2207 Röd mörk. Även om rött tegel är klassiskt, var man ändå noga med att välja rätt tegelsort. Jenny Nygren förklarar:
Säljsupport
T. +46 (0) 77 14 24 350
E. info@wienerberger.se
och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.
- Vi jobbade inledningsvis med att kombinera både rött och gult tegel, men det röda passade bäst till de olika husen och dess former. Med rött tegel kunde vi skapa en gemensamhet i alla byggnadsformer. Det samspelar också fint kulörmässigt med de detaljer som hittas vid balkongerna och fönstren.
Ett rött slaget fasadtegel. Rød mørk är ett rött, renfärgat fasadtegel med en djupröd tegelfärg.
Rød mørk kan med fördel kombineras med EW2260 Red Coal eller EW2216 Pakhustegl för ett underdrivet klassiskt uttryck.
Hon fortsätter:
- Vi strävar dock alltid efter att hitta ett tegel som har just det rätta uttrycket. I det här fallet är rött tegel ganska tacksamt, men man vill ändå hitta just den tegelstenen som ger karaktär. Det ska vara en viss kvalitet som uppfyller kraven man har. Som till exempel att den har rätt färgmässiga bränning, som ger liv och där slagningen ger just det där tegelutseendet man vill ha. Det hittade vi med wienerberger.
Arkitekterna har jobbat en del med tegeldetaljer, som ger liv åt fasaderna. Jenny Nygren förklarar:
- Vi har bland annat valt att markera takfötterna med lite tegeldetaljer. Sedan har vi några större fasader eller gavelpartier där vi har jobbat med mönstermurning. Till exempel har vi en mönstermurning där vartannat skift är utdraget. Vissa entrépartier har vi också uppmärksammat en del med hjälp av murningen. Det är det som är tacksamt med fasadtegel. Det krävs inte så mycket för att ge fasaderna något extra. Det brukar vara ett relativt enkelt och effektivt sätt att få lite liv i just de fasaderna där man behöver att något händer.
Hon fortsätter:
- Mönstermurningen arbetar också i samspel med den nedtonade färgsättningen. Att något händer trots en nedtonad färgskala. Det tyckte jag blev mycket bra.
I husen har arkitekterna jobbat både med vanliga hyreslägenheter, samt fastigheter inom vård och omsorg. De är därmed olika i karaktär i boendemiljön, vilket har setts som fördel. Jenny Nygren berättar:
- Eftersom det är så blandad bebyggelse har det blivit ett område som erbjuder mycket. Både i hur man bor samt blandningen av människor. Även om hemmen är olika, har vi så klart jobbat med att det ska vara yteffektiva lägenheter med medveten planlösning, som är lättläst och välkomnande. Vi har jobbat med balkonger och skapat en större gemensam gård med parkkänsla. För oss är det viktigt att tänka på hur man angör bostaden i huset och att både entré till huset och lägenheten ska kännas lättläst och naturlig – samtidigt som det ska vara tydligt var den privata gränsen går.
Hon avslutar:
- Vi är jättenöjda med resultatet. Det ser trevligt ut och vi är nöjda med hur vi har lyckats att hålla projektet enkelt och nedtonat i sin färgsättning, men där mönstermurning och andra detaljer ändå ser till att hålla byggnaderna livfulla och intressanta.
Jenny Nygren
Arkitekt på Jaenecke Arkitekter
Projektets namn: Kv. Koggen
Beställare: LKF
Arkitekt: Jaenecke Arkitekter
Produkter: EW2207 Röd mörk
Färdigställt: 2023
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.