
Vi bygger på en flera hundra år lång tradition av att använda naturens egna material till att skapa snygga och hållbara kvalitetskriterier – generation efter generation. Vi arbetar för en ambitiös cirkulär framtid med fokus på CO2-reduktion, mer återvinning och återanvändning samt ökad biologisk mångfald med respekt för naturens resurser – i tätt samarbete med marknaden, våra partners och andra intressenter.
Våra hållbarhetsmål
I mer än 20 år har vi arbetat strategiskt och målmedvetet med åtgärder som kan förbättra vårt avtryck på planeten. Det arbetet ska vi naturligtvis att fortsätta med eftersom det fortfarande finns mycket vi kan och vill göra.
Det är viktigt för oss att vara transparenta med våra åtgärder, metoder och mål genom verifierad dokumentation.
Merparten av vårt hållbarhetsarbete är förankrat i följande tre mål och fokusområden:
CO2-neutralitet
Resursoptimering
Ökad biologisk mångfald
Omställning till CO2-neutral produktion
För att kunna nå vårt eget mål om en CO2-neutral produktion senast 2050 är det avgörande att vi arbetar strategiskt för att minska CO2-utsläppen i vår produktion. Det gäller både på kort sikt genom att optimera våra produktionsprocesser och på lång sikt genom att utveckla och implementera ny teknik. Det ska säkerställa att tegel förblir den främsta klimatskärmen i framtiden.
Och vi är redan på god väg.
Vi har ställt om vår skandinaviska fasadtegelproduktion till 100 % biogas från och med den 1 januari 2025, och det kommer att mer än halvera våra CO2-utsläpp i produktionen.
Vi har utvecklat vår LESS-serie med CO2-besparande fasadtegel och därmed minskat förbrukningen av lera med 15 % och energiförbrukningen under torkning och bränning med 70-90 %.
Vi har också minskat vår CO2-förbrukning med 10 % genom att centralisera produktionen till större anläggningar och göra fabrikerna mer energieffektiva. Vår elförsörjning kommer uteslutande från vindkraftverk.
Redan idag har vi en avfallsfri produktion där allt avfall återvinns direkt. Vi har minskat andelen spillvatten med ca 70 % genom att återanvända processvatten och vi släpper inte ut några giftiga kemikalier i produktionen, som främst använder råvaror som lera, sand och vatten. Exempel på andra åtgärder är naturlig återetablering av tidigare lergravar som en viktig del av vår strategi för biodiversitet..
Omställning till 100 % biogas
Sedan 2021 bränner vi vårt CO2-besparande fasadtegel LESS med certifierad biogas, och från och med den 1 januari 2025 ställer vi om all fasadtegelproduktion hos samtliga tegelverk helt till biogas. Det innebär att energin till vår danska och skandinaviska fasadtegelproduktion uteslutande kommer från biogas (biometan).
Genom att gå över till 100 % biogas kommer vi att mer än halvera våra CO2-utsläpp i produktionen.
Kristian Knorr Svane
Nordisk hållbarhetschef hos wienerberger
Biogas är en förnybar energikälla som framställs av organiskt material. Biogas (biometan) är det bästa naturgasalternativet som kan införas i vår produktion av fasadtegel.
Användningen av biogas är ett av de initiativ vi har genomfört för att nå vårt mål om en CO2-neutral produktion senast 2050 - ett mål som innebär att vi arbetar strategiskt med den gröna omställningen för att tegel ska förbli ett relevant och populärt byggmaterial i framtiden.
LESS
- det CO2-besparande slagna fasadteglet
Vår senaste innovation på väg mot en mer hållbar byggnation är LESS:
Läs mer om hur LESS minskar både CO2-avtrycket och råvaruförbrukningen med tvåsiffriga procentsatser:
Environmental Product Declaration
Den frivilliga miljövarudeklarationen – populärt kallat EPD (Environmental Product Declaration) – bygger på livscykelutvärderingen av de enskilda produkterna och ger dig poäng vid byggnationscertifieringar som bland annat Miljöbyggnad, LEED och BREEAM.
Våra produktspecifika EPD'er är tredjepartsverifierade via EPD Danmark.
Biologisk mångfald
Då vi är en materialproducent, som är beroende av att använda naturens råmaterial i produktionen, är det viktigt att minimera påverkan av de områden där leran utvinns och säkra ett balanserat ekosystem i framtiden.
Och just säkring av biodiversiteten genom återetablering av de naturområden som använts till resursutvinning är ett av de viktigaste initiativen i vår hållbarhetsplan.
Har du frågor om hur vi arbetar med hållbarhet?
Kontakta vår hållbarhetschef:
Nordisk hållbarhetschef
DGNB konsulent & WELL AP
M. +45 8161 6282
E. kristian.knorr@egernsund.com
Miljöbyggnad, LEED och BREEAM - hållbart certifieringssystem
Fler och fler byggare och rådgivare väljer att få sina byggnationer certifierade via frivilliga system såsom Miljöbyggnad, LEED, BREEAM, m.fl. för att kunna dokumentera byggnationens hållbarhet. Systemen är ett verktyg för att beräkna påverkan av de materialval som görs för projektets hållbarhet.
Våra produkter bidrar positivt till de olika systemen, då tegel är ett långtidshållbart material gjort av naturmaterial såsom lera, sand och vatten. Den specifika påverkan beror alltid på de konkreta produkterna som väljs till den aktuella byggnationen.
Vi står redo att hjälpa dig med produktspecifika EPD’er, rådgivning, kunskap och knowhow, så du kan vara säker på att du kommer snabbt vidare i processen och får lättare att välja de rätta lösningarna från start.
Referenser
Våra tegelprodukter är inte bara snygga och funktionella – de utgör även ett naturligt och hållbart element i hållbar byggnation.
Tegel är tillverkat av naturliga råmaterial, har inget produktionsavfall och håller nästan för evigt.
Nedan kan du se ett urval av de hållbara byggnationer som vi på Wienerberger har bidragit till med våra tegelprodukter, kunskap, dokumentation och rådgivning.
Vi utvecklar löpande nya åtgärder för att minska CO2-avtrycket, öka möjligheterna för återvinning och återanvändning och stärka den biologiska mångfalden med respekt för naturens resurser.
Här hittar du ett urval av de senaste nyheterna baserat på vårt arbete för en mer hållbar, cirkulär framtid.
Registrera dig för vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om gröna produkter, hållbara projekt, dokumentation, återanvändning, biologisk mångfald och mycket mer.