
Biologisk mångfald hos wienerberger
Vårt engagemang i biologisk mångfald
Hos wienerberger arbetar vi aktivt för att skydda och främja biologisk mångfald, vid våra tegelbruk och i vår omgivning. Som en del av vår hållbarhetsstrategi har vi satt upp ett mål att öka faunan runt våra tegelbruk med 10 % mellan 2023 och 2026.
I samarbete med externa biologer utvecklar vi systematiskt växtligheten på våra områden – och våra egna biodiversitetsambassadörer samlar in data för att övervaka utvecklingen. Våra initiativ är en del av wienerberger-koncernens övergripande ESG-strategi, där biologisk mångfald är ett fokusområde.
Varför är biologisk mångfald viktig?
Biologisk mångfald säkerställer stabila ekosystem som stödjer produktionen av mat och medicin och därmed utgör grunden för liv på jorden. Byggande och materialtillverkning har stor påverkan på naturen och vi har därför ett ansvar att minimera vårt avtryck och samtidigt bidra positivt till naturen.
Biologisk mångfald blir också en viktig faktor i dokumentationen av framtidens byggande. Det syns i certifieringssystem som till exempel Miljöbyggnad och i EU-taxonomin, där biologisk mångfald utgör en väsentlig del av de samlade kriterierna. I Danmark pågår dessutom arbete för att inkludera den påverkan som byggmaterialen har på biologisk mångfald i kriterierna, vilket kommer att stärka incitamentet för producenter att integrera biologisk mångfald i sina strategier.
Kristian Knorr Svane
Hållbarhetschef hos wienerberger
Våra fokusområden
Vi arbetar med biologisk mångfald inom tre centrala områden:
Vi har omvandlat gräsytor och planterat mer varierad vegetation för att attrahera fler arter av insekter och fåglar. För att stödja fågellivet har vi satt upp fågelholkar och vi har även byggt insektshotell av återvunnet material såsom våra LESS-fasadtegel, Arena 500 skärmtegel från Komproment och tegelpallar, som ger skydd åt pollinatörer och andra nyttiga insekter.
En annan viktig del av vår insats är den systematiska övervakningen av biologisk mångfald. Våra egna ambassadörer för biologisk mångfald registrerar djurlivet tre gånger per år genom att mäta specifika artgrupper, inklusive fåglar, fjärilar och bin. Detta ger oss värdefulla insikter i hur våra planteringsinitiativ påverkar djurlivet.
Under 2024 kunde vi se de första konkreta resultaten av vårt arbete – den biologiska mångfalden vid våra danska anläggningar ökade med 1 %, medan wienerberger-koncernen som helhet uppnådde en förbättring på 5 %.
Inom wienerberger-koncernen har vi åtagit oss att plantera ett träd per anställd varje år fram till 2026, vilket totalt kommer att resultera i 100 000 nya träd globalt.
År 2024 bidrog vi till en utvidgning av Anebjerg Folkeskog genom att donera 2300 träd. Under 2025 kommer vi i vår region att plantera träd i Litauen som en del av vår strategi för biologisk mångfald. År 2026 planerar vi att plantera träd i Norge.
Vi säkerställer att dessa områden återställs eller utvecklas till nya naturområden i samråd med kommunerna. Denna lagstadgade återställning möjliggör bland annat att tidigare jordbruksmark kan omvandlas till våtmarker.
Hur vi arbetar med biologisk mångfald vid våra tegelbruk
För att säkerställa en systematisk förbättring av den biologiska mångfalden har vi utvecklat en strukturerad metod för mätning och övervakning. År 2023 genomförde OKNygaard en baslinjemätning av faunan vid våra tegelbruk. Denna mätning gör det möjligt för oss att se om våra åtgärder faktiskt ökar den biologiska mångfalden enligt våra mål.
Tre gånger per år går våra egna biodiversitetsambassadörer samma rutter för att registrera djurlivet. De observerar och dokumenterar bland annat fåglar, fjärilar och vilda bin, vilket ger oss värdefulla insikter i hur våra planteringsinitiativ påverkar ekosystemen.
De insamlade uppgifterna rapporteras till wienerberger-koncernen, där de analyseras och jämförs mellan fabriker i olika länder. År 2024 visade resultaten att den biologiska mångfalden vid våra danska anläggningar hade ökat med 1 %, medan koncernen som helhet uppnådde en förbättring på 5 %.
Denna kunskap hjälper oss att justera och rikta våra insatser för biologisk mångfald, så att vi säkerställer att våra initiativ skapar en verklig och positiv skillnad för naturen runt våra tegelbruk.
Kristian Knorr Svane
Hållbarhetschef hos wienerberger
Träning av biodiversitetsambassadörer
Hos wienerberger spelar våra biodiversitetsambassadörer en central roll i vårt arbete med att övervaka och förbättra den biologiska mångfalden vid våra tegelbruk. För att säkerställa att de är väl förberedda för uppgiften genomgår alla ambassadörer en grundläggande utbildning samt uppföljande kurser som har utvecklats i samarbete med externa experter.
Ambassadörerna lär sig att identifiera nyckelarter såsom fåglar, fjärilar och vilda bin, vilka fungerar som bioindikatorer i vår metod. De tränas i att följa fasta rutter och registrera sina observationer systematiskt, så att data blir korrekta och jämförbara över tid. Registreringsformulär säkerställer en enhetlig dokumentation och mätningarna genomförs tre gånger per år vid varje tegelbruk. De insamlade uppgifterna rapporteras till wienerberger-koncernen och jämförs med resultat från andra fabriker.
Genom utbildningen blir biodiversitetsambassadörerna inte bara bättre på att övervaka naturen runt våra tegelbruk – de blir också aktiva deltagare i vår ambition att främja biologisk mångfald. Deras arbete gör en verklig skillnad och hjälper oss att kontinuerligt optimera våra insatser för ett rikt och varierat djur- och växtliv.
Arter vi övervakar
För att bedöma effekten av våra insatser för biologisk mångfald övervakar vi noggrant djurlivet vid våra tegelbruk. Särskilt fåglar, fjärilar och vilda bin fungerar som viktiga bioindikatorer för ekosystemens hälsa, eftersom deras närvaro och mångfald speglar kvaliteten på den naturliga livsmiljön.
Fåglar reagerar snabbt på förändringar i skydd och föda och trivs särskilt bra i buskage och träd. Därför utgör de en central del av vår övervakning. Vi registrerar både vanliga arter såsom blåmes, bofink och gråsparv samt mer sällsynta arter, som kan indikera en positiv utveckling i den biologiska mångfalden. Genom att sätta upp fågelholkar skapar vi nya livsmiljöer och stödjer en större variation av fågelarter.
Fjärilar är särskilt känsliga för förändringar i beståndet av vilda blommor och användningen av bekämpningsmedel. Vi registrerar arter som citronfjäril, påfågelöga och nässelfjäril, vilka trivs i blomster- och naturområden. Genom att plantera inhemska växter säkerställer vi bättre livsvillkor för fjärilar och andra pollinatörer.
Vilda bin och blomflugor spelar en avgörande roll för pollinering och naturens balans. Vi fokuserar på arter såsom jordbin, murarbin och humlor. För att stödja pollinatörerna har vi byggt insekthotell och omvandlat gräsmattor till ängsmarker som lockar en mångfald av arter.
Genom vår systematiska övervakning får vi värdefulla insikter i hur den biologiska mångfalden utvecklas på våra områden. De insamlade uppgifterna hjälper oss att anpassa våra insatser och säkerställa att vi skapar de bästa möjliga förutsättningarna för djurlivet. Genom att stärka flora och fauna runt våra tegelbruk kan vi aktivt bidra till att främja biologisk mångfald och skapa livsmiljöer för ett brett spektrum av arter.
Våra framtida initiativ för biologisk mångfald
Hos wienerberger fortsätter vi att stärka den biologiska mångfalden vid våra tegelbruk och i de områden vi påverkar. Under 2025 investerar vi ytterligare i landskapsförbättringar, särskilt vid Vedstaarup Tegelbruk, där vi kommer att optimera gräsytorna för att skapa bättre livsmiljöer för växter och djur.
Utöver detta arbetar vi kontinuerligt med att utveckla den biologiska mångfalden på våra övriga områden genom att förbättra flora och fauna med riktade insatser. Vår övervakning av biologisk mångfald kommer att utvidgas, så att vi kan få en ännu bättre förståelse av hur våra åtgärder påverkar ekosystemen.
För att säkerställa en mer exakt dokumentation av våra insatser arbetar vi med att förbättra datainsamlingen, så att vi kan mäta utvecklingen av den biologiska mångfalden i ännu större detalj. Genom att arbeta strategiskt med biologisk mångfald är vårt mål att bidra positivt till naturen – både lokalt och internationellt.
Vill du veta mer om våra initiativ för biologisk mångfald?
Kontakta vår hållbarhetschef:
Nordisk hållbarhetschef
DGNB konsulent & WELL AP
M. +45 8161 6282
E. kristian.knorr@egernsund.com
Vi utvecklar löpande nya åtgärder för att minska CO2-avtrycket, öka möjligheterna för återvinning och återanvändning och stärka den biologiska mångfalden med respekt för naturens resurser.
Här hittar du ett urval av de senaste nyheterna baserat på vårt arbete för en mer hållbar, cirkulär framtid.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.