Ambitionen är att Danfoss House ska få en DGNB platina-certifiering, den högsta certifieringen inom den globalt erkända DGNB-standarden. DGNB är en hållbarhetscertifiering som är inriktad på byggnader. Danfoss House blir därmed det trettonde bostadshuset i världen som uppnår platina-certifiering.
- Alla val i projektet har gjorts med kännedom om och utifrån DGNB:s klassificeringssystem för att projektet ska få högsta möjliga certifierade hållbarhet. Alla komponenter i byggnaden har därför omsorgsfullt undersökts och valts ut, berättar Per Fischer.
Kristian Aarøe Sørensen, civilingenjör hos totalentreprenören Daugaard Pedersen, tillägger:
- När man ansöker om DGNB platina-certifiering är alla parametrar viktiga eftersom man räknar ut vad det kostar att bygga huset i termer av CO2-utsläpp. Det gäller under byggnationen, i valet av material och i utformningen av själva huset.
Han fortsätter:
- LESS-fasadteglet är dematerialiserat och bränt med biogas, och släpper därmed ut mindre CO2 i produktionen än ett vanligt fasadtegel. Samtidigt har det arkitektoniska uttrycket inte äventyrats trots perforeringarna i fasadteglet. Det är också en viktig faktor för certifieringen. Reiulf Ramstad Arkitekter och kunden har valt fasadteglet för att det är en bra lokal kompromiss som uppfyller kraven för ekonomi, DGNB-effekt och estetik.