Satsningen på dematerialisering har redan kastat ut en helt ny produktfamilj i form av LESS. Vi kallar serien för LESS eftersom fasadteglet innehåller 15% mindre råmaterial och bränns med certifierad biogas som har betydligt mindre CO2-avtryck. Genom att perforera det slagna fasadteglet och bränna med biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90% (Fas A3 i EPD:n). Fasadteglet har samma mått, kvalitet och uttryck som ett traditionellt danskt slaget fasadtegel och finns i många snygga färgvarianter.
Och även om det kan låta och se enkelt ut att göra hål i en tegelsten, är det faktiskt en stor teknisk utmaning att ro i land. Det förklarar vår Managing Director (Operations) Andreas Christensen, som tillsammans med sitt team i produktionen har utvecklat den banbrytande processen bakom LESS:
- Det som gör det så svårt är att slaget fasadtegel görs av väldigt våt lera med högt vatteninnehåll. En nypressad tegelsten rymmer omkring en liter vatten, så du ska alltså efter formningen kunna avlägsna materialet på ett sätt där tegelstenen varken deformeras eller mister viktiga egenskaper. Det krävs både precision och snabbhet, och processen har tagit ett par år att perfektionera.
- Vi arbetar med dematerialisering utifrån konceptet om att ju mindre vikt stenen har, desto mindre energi krävs det för att förarbeta och transportera den, och desto mindre blir CO2-avtrycket. Men en annan viktig agenda, som i ökande grad pressar på, är bristen på naturresurser, och här har framgången med LESS utstakat en viktig kurs som vi vill fortsätta på, fortsätter han.