I det lilla samhället Vittinge utanför Uppsala håller en ny kombinerad skola och förskola på att växa fram. Arkitektbyrån Archus har fått i uppdrag att skapa en flexibel och innovativ miljö för lärande och lek, som samlar båda verksamheter under samma tak. För att ge byggnaden en unik karaktär har man lekt med fogkulörer för att skapa mönster i tegelfasaderna – mönster som påminner om den omgivande naturen.
Säljsupport
T. +46 (0) 77 14 24 350
E. info@wienerberger.se
och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.
Vittinge skola och förskola, belägen i det lilla samhället Vittinge nära Uppsala, står snart klar. Den befintliga byggnaden var inte längre ändamålsenlig och uppdraget blev därför att skapa en samlad och modern skola för 100 elever och 72 förskolebarn, inklusive integrerad fritidsverksamhet.
Till den nya skolbyggnaden har vi levererat fasadteglet EW2163 Cassis från vår CO2-besparande serie LESS. Tack vare spännande detaljarbete med fogarna har man kunnat skapa vackra mönster i fasaden som inspirerades av björkstammens grafik.
Arkitekten Anna Kovacs är specialiserad på skolbyggnader och med erfarenhet från andra projekt, bland annat i grannkommunen Sala, har hon och teamet på Archus skapat en miljö för lärande och lek, både inomhus och utomhus:
- Verksamheten ville ha en kombinerad skola och förskola, för att kunna samnyttja storkök, matsal, rörelserum och personalrum, men även pedagogiska resurser. Vi påbörjade därför processen genom att översätta deras behov till en programarbetning. Därefter fortsatte utförandeentreprenaden. Vi har varit med under hela processen och resultatet är en skola som uppfyller alla krav.
Enligt Anna Kovacs är barnperspektivet och pedagogiken avgörande i skolbyggnadsprojekt. Samtidigt ska krav på förvaltning och drift uppfyllas.
- Det som är viktigt när man ritar skolor är att barnperspektivet finns med genom hela processen. Vi ska möta barnens behov samt verksamhetens behov. Dessutom ska det sammanflätas med krav på drift och underhåll. I skolprojekt letar vi ofta efter en viss robusthet och långsiktig hållbarhet när vi göra våra materialval. Därför är det många gånger tegel som väljs. Det är ett roligt och tacksamt material att jobba med. Dessutom ser vi mycket på lokalernas flexibilitet, som ger verksamheterna möjlighet att bygga om efter förändrade behov, berättar Anna Kovacs.
Säljsupport
T. +46 (0) 77 14 24 350
E. info@wienerberger.se
och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.
Vittinges nya skola är en envåningsbyggnad som är uppdelad i två flyglar – förskola och skola. Dessa kopplas samman med gemensamma lokaler. För att markera skillnaden mellan varje byggnadsdel har arkitekterna valt att använda olika fogkulörer, samtidigt som det ljusa fasadteglet skapar en enhetlighet.
Anna Kovacs
Arkitekt
- Vi ville ha en genomgående varm ton på fasaden. Sedan har vi plockat inspiration från björkskogen som finns i området, där vi inspirerades av björkbarkens svartvita mönster. Därför har vi en blandning av mörka och ljusa fogar. Eftersom fogen står för nästan 30 procent av ett murverk har den blandningen stor effekt på helheten, säger Anna Kovacs och fortsätter:
- Flyglarna består av en lågstadiedel och en förskolsdel. Dessa delar går i ljus fog, förutom mönstersättningen med mörk fog runt fönstren. Sedan har vi valt att foga mittendelen av byggnaden med svart fog, där vi istället har ljusa fält kring fönstren. Vi har även använt oss av olika förband för att maximera kontrasten och skapa denna unika mönstermurning.
Skolan, omgiven av skog och nära ett villaområde, har stora fönster för att dra nytta av naturen utanför och skapar samtidigt en trevlig skala. Utöver skolans arkitektur har Archus även varit ansvariga för skolgårdens utformning och därför kan man se ett fint samspel mellan ute och inne.
- Skolbyggnaden är avlång och allt ligger på en våning. För att det inte ska kännas så distanserat mellan flyglarna har vi valt att böja byggnaden en aning, så att den omfamnar skolgården. Samtidigt har man skogen precis intill, vilket gör att eleverna får en trygg och harmonisk miljö att springa runt i, förklarar Anna Arcus och fortsätter:
- Samspelet mellan tegelväggarna, den björkinspirerande mönstersättningen och naturen runtomkring skolbyggnaden tycker jag är mycket fin och något vi är väldigt nöjda med.
Vittinge skola och förskola strävar efter långsiktighet. Inte bara i sina byggmaterial utan också genom att integrera sig i det lokala samhället. Med en planerad inflyttning i början på sommaren 2024 kommer skolan inte bara vara en plats för lärande, utan också dels öppen för samhället.
- Vittinge har tidigare inte haft någon lokal som går att hyra för samlingar eller kalas. Därför har Hebyfastigheter på uppdrag av Heby kommun gjort det möjligt för rörelserummet att kunna hyras ut till allmänheten. Skolan ligger bra placerad och fyller fler funktioner än bara under dagtid, säger Anna Kovacs.
Samtidigt har man varit måna om vilka materialval som gjorts. Vi har levererat vårt fasadtegel EW2163 Cassis i en LESS-variant. Det betyder att fasadteglet har bränts med biogas och använder grön el. Samtidigt reducerar LESS CO2-utsläppen i produktionen med 70 till 90 procent tack vare 15 procent mindre råvaruförbrukning och användningen av biogas.
- Vi har alltid hållbarhetsperspektivet högt upp på vår prioriteringslista när vi väljer material, det gäller för alla våra projekt. Har leverantören ett bättre alternativ som stöttar vår målsättning kommer vi alltid att välja det, avslutar Anna Kovacs.
Projektets namn: Vittinge skola och förskola
Byggherre: Hebyfastigheter AB
Projektledning: Peritus Partners AB
Byggentreprenör: Elvbygg
Arkitektur och landskap: Archus
Produkter: EW2163 Cassis LESS
Färdigställt: 2024
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.