Konstverket som syns på Hästhagsskolans vägg har inspirerats av naturen, ett intresse som har följt Mattias Bäcklin genom hela livet.
- Redan när jag varit liten uppskattade jag att lära mig om insekter, djur och fåglar. Jag är även idag en aktiv fågelskådare. Den kunskapen fylls på för varje år och har varit en fruktbar källa till min konst, säger Mattias Bäcklin och fortsätter:
- Det finns så mycket att hämta från naturen. Det gäller också för detta verk, där den djupa skåran i teglet föreställer en barkborres kläckkammare. Där lägger honskalbaggen äggen, som kläcks och där larven sedan äter sig ut ur kammaren. Medan det händer görs gångarna bredare, tills att larven förpuppas och försvinner ut i världen som skalbagge. Det är en passande metafor för elever. En elev börjar skolan, samlar under åren på sig kunskap och växer, och till sist lämnar man skolan och ger sig ut i samhället.
Trots att metaforen var passande, är det materialvalet som gjorde allting möjligt.
- Det primära var det estetiska, att motivet gjorde sig så bra med teglet. Det är första gången jag har arbetat på det här sättet med tegel och därför var det skönt att jag fick god tid på mig att bearbeta projektet. Jag var ute vid det gamla tegelbruket Haga och fick känna på teglet lite. Sedan provstaplade jag för att se hur det skulle se ut. Men jag hade inte kunnat göra det här utan murarna, deras hantverksskicklighet är vad som gjorde min vision möjlig, berättar Mattias Bäcklin.